Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Βασικές αρχές για ένα καλό βιογραφικό σημείωμα

Επικεντρωθείτε στα ουσιώδη
 Ένα βιογραφικό σημείωμα πρέπει να είναι σύντομο: συνήθως μία-δύο σελίδες αρκούν. Σε κάθε περίπτωση, μην υπερβείτε τις τρεις σελίδες. Εάν η επαγγελματική σας πείρα είναι ακόμη περιορισμένη, περιγράψτε πρώτα την εκπαίδευση και κατάρτισή σας· τονίστε τις θέσεις στις οποίες απασχοληθήκατε κατά τη διάρκεια της κατάρτισής σας.
Εάν οι γλωσσικές δεξιότητες έχουν σημασία για τη θέση για την οποία ενδιαφέρεστε, αναφέρετε τα σχετικά σας προσόντα.
Επιδείξτε σαφήνεια και συνοπτικότητα 
Χρησιμοποιείτε σύντομες φράσεις. Επικεντρώνεστε στις συναφείς πτυχές της κατάρτισης και της επαγγελματικής σας πείρας. Δικαιολογείτε τα διαστήματα διακοπής στις σπουδές ή στη σταδιοδρομία σας.
Προσαρμόστε το βιογραφικό σας στη θέση που σας ενδιαφέρει 
Προτού αποστείλετε το βιογραφικό σας σε έναν εργοδότη, βεβαιωθείτε ότι αντιστοιχεί στο ζητούμενο επαγγελματικό προφίλ. Μην περιλαμβάνετε επαγγελματική πείρα ή κατάρτιση που δεν είναι συναφής με την αίτησή σας. Τονίστε τα πλεονεκτήματά σας ανάλογα με τις απαιτήσεις του πιθανού εργοδότη.
Προσοχή: Μην παρουσιάζετε μία υπερβολική εικόνα των προσόντων σας· κατά τη διάρκεια της συνέντευξης κινδυνεύετε να δώσετε μία εικόνα που θα υπολείπεται εκείνης του βιογραφικού σας.
Φροντίστε την παρουσίαση του βιογραφικού σας 
Παρουσιάστε με σαφήνεια και με λογική σειρά τα προσόντα και τις δεξιότητές σας ώστε να προβάλετε τα πλεονεκτήματά σας. Προσοχή στις λεπτομέρειες, όπως τα ορθογραφικά λάθη και τα λάθη στη στίξη.

Σημείωση:
- να εκτυπώνετε το βιογραφικό σας σημείωμα σε λευκό χαρτί.
- να διατηρείτε την προτεινόμενη γραμματοσειρά και σελιδοποίηση.

Ελέγξτε το βιογραφικό σας μόλις το συμπληρώσετε
Διορθώστε τυχόν ορθογραφικά λάθη και βεβαιωθείτε ότι το έχετε συντάξει κατά τρόπο σαφή και με λογική σειρά. Δώστε σε κάποιον τρίτο να διαβάσει το βιογραφικό σας προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενό του είναι σαφές και ευνόητο

(Πηγή: Europass Mobility, europass.oeek.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: