Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Πληροφορίες για Επαγγέλματα: Δίκτυο Νέστωρ

Σημείωση: Λόγω των διαρθρωτικών αλλαγών στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο ιστότοπος του Δικτύου Νέστωρ δεν φαίνεται να λειτουργεί (Δεκέμβριος 2013). Διατηρούμε την ανάρτηση απλά για πληροφόρηση. Αν ο παρακάτω σύνδεσμος δεν λειτουργεί, προτείνουμε να δοκιμάσετε σχετική αναζήτηση σε κάποια μηχανή αναζήτησης.

Πού μπορώ να βρω πληροφορίες για ένα επάγγελμα που με ενδιαφέρει;
Μια καλή αρχή είναι το Δίκτυο Νέστωρ του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Στην ιστοσελίδα http://sep.pi-schools.gr/professions.asp μπορείς να αναζητήσεις μονογραφίες (δηλαδή σύντομες περιγραφές) πολλών και διαφορετικών επαγγελμάτων.
Πώς να ψάξω;
Γράψε στα πεδία (κουτάκια) αναζήτησης κατευθείαν το επάγγελμα που σε ενδιαφέρει ή διάλεξε πρώτα κατηγορία και έπειτα τα σχετικά επαγγέλματα.
Παράδειγμα:
1. Διαλέγεις κατηγορία: Κατασκευών και Δομικών Έργων
2. Επιλέγεις "έρευνα" (τον μεγεθυντικό φακό)
3. Επιλέγεις κάποιο από τα επαγγέλματα που εμφανίζονται, π.χ. Ηλεκτρολόγος. Εμφανίζονται οι σχετικές πληροφορίες για το επάγγελμα.
Γιατί να ψάξω;
Μελετώντας αρκετά από τα επαγγέλματα που σε ενδιαφέρουν (ή και άλλα που δεν είχες σκεφτεί ίσως) μαθαίνεις σημαντικές πλευρές ενός επαγγέλματος όπως:
- την περιγραφή του αντικειμένου του επαγγέλματος
- τις τυπικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις που χρειάζονται για να το ασκήσεις
- που μπορείς να εκπαιδευτείς
- τη σπουδαιότητα και το μέλλον του επαγγέλματος
- τους πιθανούς χώρους ή περιβάλλοντα απασχόλησης
- τις επαγγελματικές συνθήκες κ.ά.
Να μην ξεχάσω:
Να έχεις στο νου σου ότι μια μονογραφία δεν μπορεί να εξαντλεί το θέμα (δηλαδή να λέει τα πάντα για αυτό) αλλά μπορεί να μας δίνει μια καλή πρώτη εικόνα και να φωτίζει διάφορες πλευρές του θέματος που καλό είναι να σκεφτόμαστε και να αναζητούμε πληροφορίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: