Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Πώς να πάρω συνέντευξη από κάποιο πρόσωπο για ένα επάγγελμα;

Ένας καλός τρόπος για να πάρεις πληροφορίες για κάποιο επάγγελμα που σε ενδιαφέρει, είναι να ρωτήσεις ένα πρόσωπο που ασκεί αυτό το επάγγελμα. Πολλοί διστάζουμε και ντρεπόμαστε να ρωτήσουμε κάποιον ή κάποια για τη δουλειά του ή δεν ξέρουμε τι να τον/την ρωτήσουμε. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνει εμπόδιο, γιατί μπορούμε να μάθουμε πολλά από την επικοινωνία μας με τους άλλους.
Η διαδικασία μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική αν ακολουθήσεις τα παρακάτω βήματα. Κάλο είναι για κάθε βήμα να κρατάς σχετικές σημειώσεις:

Βήμα 1ο - Προετοιμασία συνέντευξης
- Σκέψου και προσδιόρισε το σκοπό της συνέντευξης (π.χ. Θέλω να μάθω όσα περισσότερα μπορώ για κάποιο επάγγελμα. Θέλω να μάθω τι προσόντα απαιτούνται για να αποφασίσω αν μπορώ να τα αποκτήσω. Θέλω να μάθω για τη φύση της εργασίας για να δω αν μου ταιριάζει...)
- Σκέψου που, πως και πότε θα βρεις και θα επικοινωνήσεις με τα πρόσωπα που σε ενδιαφέρουν, και αποφάσισε ποια θα είναι αυτά. Σε συνεννόηση με τα πρόσωπα αυτά, προσδιόρισε πόση ώρα θα διαρκέσει η συνέντευξη.
- Εντόπισε και γράψε τα πιθανά ερωτήματα στα οποία θα ήθελες απαντήσεις και τα θέματα για τα οποία θα ήθελες να μιλήσετε. Πρέπει να είναι σαφή και συγκεκριμένα τόσο για σένα, όσο και για το πρόσωπο που θα ρωτήσεις. (Σου προτείνουμε μερικά στο τέλος της ανάρτησης.)

Βήμα 2ο - Διεξαγωγή (πραγματοποίηση) της συνέντευξης
- Εξήγησε το σκοπό της συνέντευξης στο συνομιλήτη σου (π.χ. θέλω να μάθω περισσότερα για το επάγγελμα σας, ώστε να σκεφτώ αν μου ταιριάζει.)
- Θέσε τα ερωτήματα και τα θέματα όπως τα έχεις ήδη προετοιμάσει. Προσπάθησε να τα κάνεις ξεκάθαρα.
- Κράτα σημειώσεις και καταγράψε τα στοιχεία που σου δίνονται όσο πιο καλά μπορείς. Αν το πρόσωπο που ρωτάς συμφωνεί, μπορείς ακόμη και να ηχογραφήσεις τη συνέντευξη για να την ξανακούσεις αργότερα προσεκτικότερα και χωρίς άγχος.
- Αν χρειάζεται ζήτα διευκρινίσεις και επεξηγήσεις, χωρίς όμως να πιέζεις το συνομιλητή σου.
- Άκου προσεκτικά και μη διακόπτεις άσκοπα ή πολύ συχνά το συνομιλητή σου. Δείξε ενδιαφέρον για αυτά που ακούς.
- Στο τέλος, ευχαρίστησε το συνομιλητή σου για το χρόνο, τη συνεργασία και τη βοήθειά του.

Βήμα 3ο - Αξιολόγηση και διαπιστώσεις
- Σκέψου την εμπειρία σου, αυτά που άκουσες και αυτά που σημείωσες.
- Εξέτασε αν πέτυχες τους στόχους σου, αν πήρες αρκετές απαντήσεις και πληροφορίες. Σκέψου τι έμαθες από τη συνέντευξη για το επάγγελμα γενικά και ειδικότερα σε σχέση με τον εαυτό σου.
- Προσπάθησε να βγάλεις κάποια συμπεράσματα για τη διαδικασία που ακολούθησες ώστε να τη βελτιώσεις στην επόμενη συνέντευξη.

(Πηγή: Προσαρμογή από τις Οδηγίες για τη Συνέντευξη, στο Παράρτημα του βιβλίου ΣΕΠ Γ' Γυμνασίου, ΟΕΔΒ, 2010)

ΜΕΡΙΚΑ ΠΙΘΑΝΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ για τη συνέντευξη:
- Τι κάνετε, με τι ασχολείστε στο επάγγελμά σας; Ποιό είναι το αντικείμενο του επαγγέλματος;
- Υπάρχουν και άλλες παραλλαγές του; (π.χ. διαφορετικά είδη εμπορικών καταστημάτων ή είδη επιχειρήσεων. Ή ένας γραφίστας που μπορεί να δουλεύει στο χώρο της διαφήμισης, των εκδόσεων, της ενημέρωσης κ.λπ.).
- Εσείς ποια παραλλαγή υπηρετείτε, και γιατί;  (αν δεν το έχει ήδη πει...)
- Πώς είναι το εργασιακό σας περιβάλλον; (ωράριο /μέρες /εποχές εργασίας, εσωτερικός /εξωτερικός χώρος, οι άνθρωποι και οι σχέσεις μεταξύ τους...)
- Τι σας προσφέρει, και τι σας στοιχίζει, αυτό το επάγγελμα;
- Είναι ικανοποιητικό το εισόδημα που σας προσφέρει;
- Υπάρχουν άλλου είδους αμοιβές, εκτός από τις οικονομικές;
- Ποιες γνώσεις και δεξιότητες θεωρείτε χρήσιμες για αυτό το επάγγελμα; (π.χ. πρακτικές και οργανωτικές δεξιότητες, αντανακλαστικά, σωματική δύναμη, φαντασία, πρακτικές ή θεωρητικές και επιστημονικές γνώσεις, ξένες γλώσσες, γνώσεις ηλεκτρ. υπολογιστών, σχεδιαστικές ικανότητες κ.ά.)
- Ποια στοιχεία προσωπικότητας θεωρείτε χρήσιμα για αυτό το επάγγελμα; (π.χ. υπομονή, συνεργατικότητα, κατανόηση, αισθήματα φροντίδας, βούληση, μεταδοτικότητα, ικανότητα επικοινωνίας κ.λπ.)
- Ποια είναι η αναλογία πρακτικών δεξιοτήτων, κοινωνικών δεξιοτήτων, επιστημονικής κατάρτισης και καλλιτεχνικής έμπνευσης που χρειάζεται αυτό το επάγγελμα; (Ποιες είναι οι απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες; Ποιες χρειάζονται περισσότερο ή λιγότερο;)
- Ποια ήταν τα ερεθίσματα στην παιδική ή εφηβική σας ηλικία (ή αργότερα) που σας ώθησαν να ακολουθήσετε αυτό το επάγγελμα; Πώς το διαλέξατε;
- Τι σπουδές ή κατάρτιση χρειάζεται /ακολουθήσατε;
- Ποια ήταν η μεγαλύτερη επαγγελματική σας επιτυχία (ή και αποτυχία), και γιατί;
- Τι θα αλλάζατε στην πορεία σας αν ξεκινούσατε τώρα;
- Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;
- Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που ΔΕΝ ξέρει αν θέλει να ακολουθήσει αυτό το επάγγελμα;
- Ποια είναι τα βοηθήματα για αυτό το επάγγελμα που θα ήταν χρήσιμα σε έναν νέο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: