Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Γιατί να ασχοληθώ με το Σ.Ε.Π. και να κάνω τις σχετικές δραστηριότητες;

Ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός, δεν είναι ένα ακόμα μάθημα του σχολείου. Είναι μια δραστηριότητα που υλοποιείται στο σχολείο με σκοπό να σε βοηθήσει:
- να διερευνήσεις τον εαυτό σου και τον κόσμο γύρω σου
- να θέσεις και να επεξεργαστείς μερικές πολύ σημαντικές ερωτήσεις
- να ανακαλύψεις αυτά που θέλεις εσύ
- να αναζητήσεις και να αξιοποιήσεις έγκυρες πληροφορίες για την εκπαίδευση και τα επαγγέλματα
- να σχεδιάσεις τη δική σου προσωπική, εκπαιδευτική και κοινωνική πορεία στη ζωή
- να αναπτύξεις περισσότερο αυτό που είσαι
- να αντιμετωπίσεις καλύτερα αντιξοότητες και δυσκολίες που παρουσιάζονται
- να παίρνεις καλύτερες και πιο ενημερωμένες αποφάσεις και άλλα.

Το βιβλίο σου, χωρισμένο σε έξι ενότητες, μιλά και σου προτείνει δραστηριότητες για το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, για τον Κόσμο της Εργασίας, για την Ανακάλυψη του Εαυτού σου, για τις Αντιλήψεις για τους Συνανθρώπους, για την Πληροφόρηση, τα είδη, τις πηγές και τους τρόπους αναζήτησης πληροφοριών και για τις Αποφάσεις στη Ζωή σου - τους τρόπους που μπορείς να αποφασίζεις και να σχεδιάζεις για το μέλλον. Σου προτείνει ακόμη οδηγίες για τις επαγγελματικές συνεντεύξεις, τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και αίτησης για εργασία, τη δημιουργία ενός Ερευνητικού Ημερολογίου και ενός Ατομικού Φακέλου Μαθητή (portfolio) και τέλος σε εισάγει στην Ενεργό Έρευνα - έρευνα που κάνεις για οποιοδήποτε θέμα με σκοπό να ενημερωθείς καλύτερα και να πάρεις πιο εύστοχες αποφάσεις.

Σου προτείνουμε να το ξεφυλλίσεις, να το μελετήσεις και να ασχοληθείς όσο περισσότερο μπορείς με τις δραστηριότητες που σου προσφέρει, ξεκινώντας από την 3η και 4η ενότητα (Ανακαλύπτω τον εαυτό μου, Αντιλήψεις για τους συνανθρώπους), έπειτα ίσως την 6η ενότητα (Οι αποφάσεις στη ζωή μας), μετά την 5η (Πληροφόρηση) και τέλος την 1η και 2η, ανάλογα φυσικά και με το προσωπικό σου ενδιαφέρον και την κρίση σου.

Για παράδειγμα, μερικές λέξεις και έννοιες που μπορείς να ξεκαθαρίσεις σχετικά με την Ανακάλυψη του Εαυτού σου δουλεύοντας με το βιβλίο - και με τη βοήθεια του καθηγητή και των συμμαθητών σου στην ώρα του Σ.Ε.Π. - είναι:
- τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, πως αλληλεπιδρούν και πως μεταβάλλονται,
- η αυτογνωσία, η αυτοαντίληψη και η αυτοεικόνα (θετικές και αρνητικές), οι ιδιαίτερες ικανότητες και οι ανάγκες σου,
- τα προσωπικά ενδιαφέροντα, τα είδη τους, οι σχέση τους με τις δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου και οι παράγοντες που τα επηρεάζουν,
- οι αξίες, τα είδη και τα συστήματά τους, η ιεράρχησή τους, η επίδρασή τους στη λήψη αποφάσεων και την επαγγελματική σταδιοδρομία και στο σχέδιο ζωής σου,
- οι ικανότητες και δεξιότητες και οι τρόποι να τις αναπτύξεις.

Δεν σου φαίνονται ενδιαφέροντα; Δώσε στον εαυτό σου μια ευκαιρία να δοκιμάσει! Πιστεύουμε ότι θα κερδίσεις πολλά από αυτό!
Καλή συνέχεια!

"Και το μεγαλύτερο ταξίδι, ξεκινά με ένα βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: